top of page
Εικόνα συγγραφέαilias Varytimiadis

Ερωτήσεις - Απαντήσεις #1

Έγινε ενημέρωση: 4 Σεπ 2023



1. Συστηματική άσκηση ή συστηματική δίαιτα;

Χρησιμοποιούμε την δίαιτα όταν θέλουμε να μειώσουμε το ποσοστό λίπους ή όταν, σε συνδυασμό με την προοδευτική προπόνηση με αντιστάσεις πάντα, στόχος είναι η αύξηση της μυϊκής υπερτροφίας. Για να μειώσουμε το ποσοστό λίπους η άσκηση δεν παίζει ρόλο αλλά οι θερμίδες. Από την άλλη πλευρά για να αυξηθεί η μυϊκή μάζα είναι απαραίτητη η προοδευτική προπόνηση με αντιστάσεις δεν γίνεται μόνο μέσω της διατροφής.


2. Ποιος τύπος διατροφής συνίσταται όταν κάνω προπόνηση με αντιστάσεις;

Υπάρχουν πολλές διατροφές. Στην προπόνηση με αντιστάσεις χρειάζεται μία που θα περιλαμβάνει αρκετά λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνη είτε φυτικής προέλευσης από σωστές πηγές(π.χ. φασόλια) είτε ζωικής προέλευσης, όσπρια, ρύζι άσπρο ή καφέ, προϊόντα ολικής άλεσης και ελαιόλαδο. Η ιδανική είναι η μεσογειακή διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή είναι γενικά για όλα τα αθλήματα ως βάση και αναλόγως τους στόχους τροποποιείται για να επιτευχθούν.


3. Πως μπορώ να διατηρήσω το σώμα που έχω χτίσει αν για κάποιο χρονικό διάστημα σταματήσω την άσκηση;

Όσον αφορά την προπόνηση με αντιστάσεις μία φορά την βδομάδα είναι αρκετή για να διατηρηθεί το σώμα που έχεις χτίσει. Αυτή η προπόνηση θα πρέπει να περιλαμβάνει πολυαρθρικές ασκήσεις (π.χ. άρσεις θανάτου) με υψηλή ένταση και χαμηλή ποσότητα έτσι ώστε το ερέθισμα να είναι ισχυρό στο νευρικό σύστημα, την μυϊκή μάζα και τους ιστούς(συνδέσμους κ.λ.π.) με αποτέλεσμα να διατηρούνται.


4. Πόσο είναι το μέγιστο διάλειμμα χωρίς άσκηση για να διατηρηθεί το σώμα που έχω χτίσει τους προηγούμενους μήνες;

Μέχρι 1-1.5 μήνα η δύναμη διατηρείται χωρίς άσκηση εφόσον έχει χτιστεί. Αυτό σημαίνει πως θα διατηρηθεί η μυϊκή μάζα έως τότε. Οπότε σε συνοδεία με κατάλληλη διατροφή θα διατηρηθεί και το σώμα χωρίς να αποθηκεύσει παραπάνω λίπος. Αλλά το σώμα έχει κύτταρα μνήμης και όταν χάσει τις προσαρμογές που είχε στο παρελθόν μπορεί να της επαναφέρει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα με τα κατάλληλα ερεθίσματα ακόμη και μετά από χρόνια.




5. Πόσο σημαντική είναι η τήρηση ενός σωστού προγράμματος με βάση την ηλικία;

Πολύ Κάθε άνθρωπος που επιλέγει να κάνει γυμναστική πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθείται από έναν ειδικό και έμπειρο στον χώρο για να δομεί κατάλληλα προγράμματα και να παρέχει ασφάλεια, ο ειδικός δεν αρκεί αν δεν είναι έμπειρος. Εάν ένα παιδί εκτελεί ασκήσεις με αντιστάσεις (κάμψεις, βαθύ κάθισμα, έλξεις, άρσεις θανάτου) χωρίς επίβλεψη και εκτελέσει λανθασμένα οποιαδήποτε τεχνική μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό που θα κουβαλάει όλη του την ζωή. Αλλά εάν γυμναστεί σωστά θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του και την σωματική του διάπλαση από μικρός, που είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του. Για ένα ενήλικα ισχύει το ίδιο. Θα πρέπει να δίνει τεράστια έμφαση στην σωστή εκτέλεση κάθε τεχνικής κίνησης για να μην δημιουργήσει προβλήματα στο σώμα του. Η ηλικία αυτή είναι πολύ επικίνδυνη διότι το σώμα είναι πολύ δυνατό και μπορεί να ασκείται σηκώνοντας πολλά κιλά, κάτι το οποίο αυξάνει την πιθανότητα τραυματισμού. Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, πρέπει να χρησιμοποιούν την άσκηση ως προληπτική ιατρική επειδή θα τους κάνει να καταναλώνουν λιγότερα φάρμακα. Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην σωστή εκτέλεση μίας άσκησης και πλήρης παρακολούθηση από ειδικό (με γνώσεις πρώτων βοηθειών) για τυχόν ανάγκη βοήθειας. Οι τραυματισμοί λόγο ηλικίας είναι πιο πιθανό να προκύψουν επειδή οι ιστοί του σώματος αρχίζουν και ατροφούν (σαρκοπενία), αυτός είναι ο λόγος που η προπόνηση με αντιστάσεις είναι η καλύτερη θεραπεία για τους ηλικιωμένους (προστασία μυϊκής μάζας).


6. Πως πρέπει να γίνεται η επιλογή βαθμού δυσκολίας ενός προγράμματος γυμναστικής με βάση την ηλικία;

Γενικά γίνεται αξιολόγηση φυσικών ικανοτήτων (ταχύτητα, ευκαμψία, αντοχή στη δύναμη, μέγιστη δύναμη, ισχύς - ταχυδύναμη, ευκινησία) και αναλόγως τον στόχο και την ηλικία υπάρχουν νόρμες όπου ο ειδικός αφού πάρει τα αποτελέσματα από την αξιολόγηση επιλέγει τον βαθμό δυσκολίας για τον ασκούμενο. Στην προπόνηση με αντιστάσεις αξιολογούμε την μέγιστη δύναμη σε μία άσκηση και το πρόγραμμα δομείται με ποσοστά από αυτήν. Για παράδειγμα, κάνε 2 σειρές από 7 επαναλήψεις στο 70% της μέγιστής σου. Αν η μέγιστή σου είναι 100 κιλά στο βαθύ κάθισμα θα προπονηθείς στα 70 κιλά. Σε περιπτώσεις που δεν περιλαμβάνονται στις νόρμες ο έμπειρος γυμναστής έχει την ειδικότητα να κρίνει τον ασκούμενο με βάση δικές του δοκιμασίες και να επιλέξει αυτός το βαθμό δυσκολίας.


7. Τι πρόβλημα υγείας μπορεί να προκαλέσει η γυμναστική εάν δεν γίνεται σωστά;

Θλάσεις, αναπηρία, διάστρεμμα, μόνιμες βλάβες σε ιστούς του σώματος, κατάθλιψη λόγο αποτυχίας επίτευξης στόχου (π.χ. κάψιμο λίπους), κόπωση απο υπερβολική προπόνηση, σύνδρομο του Άδωνη από παραπληροφόρηση, δυσμορφία, ενίσχυση τραυματισμών, ξύπνημα παλιών τραυματισμών, θάνατο.


8. Καθυστερημένος μυϊκός πόνος τι είναι;

Όταν γυμναστούμε ακριβώς μετά, την επόμενη μέρα ή 2-3 μέρες μετά υπάρχει ένας μυϊκός πόνος. Αυτός ονομάζεται καθυστερημένος μυϊκός πόνος επειδή δεν εμφανίζεται συνήθως κατά την διάρκεια της άσκησης αλλά μετά. Συμβαίνει ρήξη στους μυς, δηλαδή μικροτραυματισμοί από το ερέθισμα της προπόνησης. Υπάρχουν πολλές έρευνες όσον αφορά το πότε συμβαίνει και ποιοι είναι οι τρόποι για την θεραπεία αλλά δεν έχουν προσδιορίσει γιατί δεν είναι αποδεκτές.


Να είστε καλά και περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!




91 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page