top of page
Εικόνα συγγραφέαilias Varytimiadis

Προπόνηση Δύναμης και Κορονοϊός

Έγινε ενημέρωση: 14 Σεπ 2023


Ένας αρσιβαρίστας μετά από τόσες σκληρές προπονήσεις δεν αρρωσταίνει με τίποτα.
Αρσιβαρίστας και κορονοϊός

Η μυϊκή δύναμη έχει ατελείωτα οφέλη στη ζωή. Ένα από αυτά είναι πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες, ενισχύει την διάθεση που συμβάλει στην καταπολέμηση οποιασδήποτε ασθένειας έμμεσα ή άμεσα, μειώνει την πιθανότητα τραυματισμών σε δύσκολες απαιτήσεις της καθημερινότητας και σε εκρηκτικές κινήσεις. Μας κάνει γενικά πιο ανθεκτικούς σε αντίξοες συνθήκες.

Αν σκεφτείς όταν κρυώνουμε και μπουκώνει η μύτη τι μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα; Η κίνηση όταν ζεσταθεί το σώμα, όταν ενεργοποιηθούν οι μυς και έτσι “ξεμπουκώνει” η μύτη και νιώθουμε μία ανακούφιση. Και επίσης όταν κρυώσουμε τι άλλο παθαίνουμε; “Ωχ πονάνε οι μυς και τα κόκαλά μου”. Ναι αλλά εμείς έχουμε μάθει με την προοδευτική αύξηση της επιβάρυνσης να αγαπάμε το ελεγχόμενο μυϊκό πιάσιμο και είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Τι να μας κάνει ένας ιός όταν έχουμε τέτοια ασπίδα απέναντι του;

Ακολουθεί περίληψη από έρευνα του 2021 που συνδέει την μυϊκή δύναμη της χειρολαβής και το μυϊκό μέγεθος του vastus lateralis(έξω πλατύς – κεφαλή τετρακέφαλου) με μείωση της διάρκειας παραμονής στο νοσοκομείο σε ασθενείς με μέτριους έως σοβαρούς ασθενείς με COVID-19.

Η μυϊκή δύναμη και η μυϊκή μάζα ως προγνωστικοί παράγοντες της διάρκειας παραμονής στο νοσοκομείο σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή COVID-19: μια προοπτική μελέτη παρατήρησης

ΥΠΟΒΑΘΡΟ Η δύναμη και η μυϊκή μάζα είναι προγνωστικοί παράγοντες των σχετικών κλινικών αποτελεσμάτων σε ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά σε ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19, μένει να καθοριστεί. Σε αυτήν την προοπτική μελέτη παρατήρησης, διερευνήσαμε εάν η μυϊκή δύναμη ή η μυϊκή μάζα είναι προγνωστικά της διάρκειας παραμονής στο νοσοκομείο (LOS) σε ασθενείς με μέτριους έως σοβαρούς ασθενείς με COVID-19.

ΜΕΘΟΔΟΙ Αξιολογήσαμε προοπτικά 196 ασθενείς κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο για μυϊκή μάζα και δύναμη. Δέκα ασθενείς δεν βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και αποκλείστηκαν από τις αναλύσεις.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το δείγμα περιελάμβανε ασθενείς και των δύο φύλων (50% άνδρες) με μέση ηλικία (SD) 59 (±15) έτη, δείκτη μάζας σώματος 29,5 (±6,9) kg/m2. Ο επιπολασμός των σημερινών καπνιστών ασθενών ήταν 24,7% και πιο διαδεδομένες συνυπάρχουσες καταστάσεις ήταν η υπέρταση (67,7%), η παχυσαρκία (40,9%) και ο διαβήτης τύπου 2 (36,0%). Το μέσο (SD) LOS ήταν 8,6 ημέρες (7,7). Το 17,0% των ασθενών χρειάστηκε εντατική θεραπεία. Το 3,8% χρησιμοποίησε επεμβατικό μηχανικό αερισμό και το 6,6% πέθανε κατά την περίοδο νοσηλείας. Ο ακατέργαστος λόγος κινδύνου (HR) για το LOS ήταν ο μεγαλύτερος για τη δύναμη της χειρολαβής σε σύγκριση με τους ισχυρότερους έναντι άλλων ασθενών (1,47 [95% CI: 1,07–2,03, P = 0,019]). Ενδείξεις συσχέτισης μεταξύ της αυξημένης δύναμης λαβής και της μικρότερης παραμονής στο νοσοκομείο εντοπίστηκαν επίσης όταν η δύναμη της χειρολαβής τυποποιήθηκε σύμφωνα με τον ειδικό για το φύλο μέσο όρο και την τυπική απόκλιση (1,23 [95% CI: 1,06–1,43, P = 0,007]). Το μέσο LOS ήταν μικρότερο για τους πιο δυνατούς ασθενείς (7,5 ± 6,1 ημέρες) έναντι άλλων (9,2 ± 8,4 ημέρες).

Ενδείξεις συσχετισμών υπήρχαν επίσης για την περιοχή της εγκάρσιας τομής του vastus lateralis(έξω πλατύς – κεφαλή τετρακέφαλου). Το ακατέργαστο HR προσδιόρισε μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο για ασθενείς με μεγαλύτερες τυποποιημένες τιμές ανάλογα με το φύλο (1,20 [95% CI: 1,03–1,39, P = 0,016]). Λήφθηκαν επίσης στοιχεία που συσχετίζουν τη μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο για ασθενείς με τις χαμηλότερες τιμές για την περιοχή της εγκάρσιας τομής του vastus lateralis (0,63 [95% CI: 0,46–0,88, P = 0,006). Η μέση LOS για τους ασθενείς με τη χαμηλότερη περιοχή διατομής μυών ήταν μεγαλύτερη (10,8 ± 8,8 ημέρες) έναντι άλλων (7,7 ± 7,2 ημέρες).

Το μέγεθος των συσχετίσεων για την δύναμη της χειρολαβής και την επιφάνεια διατομής του vastus lateralis παρέμεινε σταθερό και στατιστικά σημαντικό μετά την προσαρμογή για άλλες συμμεταβλητές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η μυϊκή δύναμη και η μυϊκή μάζα που αξιολογούνται κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι προγνωστικοί παράγοντες LOS σε ασθενείς με μέτριο έως σοβαρό COVID-19, γεγονός που τονίζει την αξία της μυϊκής υγείας στην πρόγνωση αυτής της νόσου.

19 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page